• 2/10/2015

  Krönika: Gör slut med din stjärnförvaltare

  Dagens Industri och Morningstar delar varje år ut pris till Årets stjärnförvaltare i ett antal olika kategorier. För att komma i fråga krävs att man inte använder datorprogram eller annan kvantitativ analys i fonden. Fokus är istället på personen som förvaltar fonden och hens förmåga att slå index.

  Enligt min mening är det ett pris som definitivt är roligt för förvaltaren att få, men inte särskilt viktigt för spararna. Dels vet alla hur svårt det är för en enskild förvaltare att slå index med annat än tur, åtminstone i det långa loppet. Dels verkar det långsökt att följa en förvaltare och hålla reda på att förvaltaren fortsätter förvalta fonden, och i förlängningen flytta sitt sparande om förvaltaren byter arbetsgivare.

  Ett exempel på det senare är Filip Weintraub som vann priset Årets stjärnförvaltare för Skagen Global, en fond som följde Skagens vanliga framgångsrika förvaltningsstil med att hitta undervärderade bolag. Förvaltaren startade sedan den egna fonden Labrusca som inte presterade så bra som det var tänkt.

  Hade spararna sålt sina Skagenfonder och köpt Labrusca hade det inte varit någon vidare bra affär. Nu är Filip tillbaka hos Skagen. Där kommer han säkert att lyckas bra med förvaltningen enligt Skagens väl beprövade modell. Och det är just det som är det viktiga i fondförvaltning; att ha en bra modell som kan leverera tanken bakom fonden och ge bra avkastning. Om en förvaltare använder en statistisk kvantmodell eller ett datorprogram för att nå sina mål och lyckas med det är det viktigare än att ha en enskild förvaltare som, med tur eller skicklighet, lyckas träffa rätt på marknaden. Med dagens programvaror och genomlysta marknader handlar det om modeller och allokering mellan olika marknader och tillgångsslag för att lyckas.

  Jag tror att framtidens vinnare är de fondförvaltare som arbetar i team och tillsammans utgör en enhet som över tid lyckas leverera avkastning till rätt risk för varje enskild kund. Det blir inte lika roliga prisutdelningar, men kunderna kommer få bättre förvaltning.

  Johan Wagman

  Verkställande Direktör