• 10/6/2014

  Krönika oktober 2014: Minus på plusgirot

  Skulle du vara beredd att betala för att få förmånen att spara på ett sparkonto? Nej tänkte väl det, men det är precis vad jag och många med mig gör idag. Jag har ett gammalt plusgirokonto med en mindre summa pengar på , och häromdagen damp det ner ett brev som visade att kostnaden är 480 kr per år och räntan 0 procent. På mitt lilla sparkapital blir det en minusräntaöver10 procent.

  Namnet plusgiro känns lite sådär, åtminstone i mitt fall. Plusgirot hos Nordea visar på ett problem vi sparare har i dagens marknad. Tidigare kunde man alltid som kund ta risk på aktiemarknaden med vetskap om att det finns en risk att kapitalet kan förlora i värde, och är man inte villig att ta den risken så finns räntesparande som alternativ. Idag har vi så låga räntor på obligationerna både i Sverige och världen i övrigt, så nu blir det ingen avkastning kvar om du sätter in kapitalet på ett konto. Inte heller kan man vara säker på att en räntefond levererar, då det till och med kan vara hög risk i en obligationsfond, om vi får höjda räntor. Den annars så bergsäkra penningmarknaden är lika säker som alltid, problemet här är bara att den inte ger någon avkastning. Utan problemet är detsamma som för bankboken, efter kostnaden för fonden är det inget kvar. Återstår då företagsobligationer eller utländska räntor, och här hittar vi då äntligen lite möjlighet till avkastning, men risken ökar och vi som småsparare måste bevaka marknaden. Som om det inte vore nog så får vi betala avkastningsskatt på räntesparandet om det ligger inom en försäkring eller på investeringssparkonto.

  Jag tänker nu ta ut det som finns kvar på mitt plusgiro och börja spara i en aktivt förvaltad räntefond, så får vi se om förvaltaren lyckas manövrera mellan de olika räntemarknaderna. Jag är säker på att förvaltaren kommer lyckas bättre än vad jag har gjort de senaste åren med min plusgiroplacering. Den har bara varit absolutavkastande för Nordea.


  Johan Wagman
  Johan Wagman
  ?VD på Monyx