• 8/14/2014

  Krönika: Rätt placerad viktigare än avgiften

  Är fondens avgift det viktigaste för ditt sparande eller din pension? Det kan man tro om man läst ekonomisidorna i de stora morgontidningarna eller följt den allmänna debatten. Och visst är det så att avgiften är viktig, men det är mycket annat som kan spela roll för att du får rätt avkastning i ditt sparande. Naturligtvis måste man ha rätt risknivå. Köper man en indexfond på till exempel den svenska marknaden så finns den till ingen kostnad alls, men risknivån på den svenska aktiemarknaden är hög, riktigt hög till och med. Att då köpa en fond på grund av priset är som att beställa den billigaste maträtten på menyn, man blir varken nöjd eller mätt.

  Jag anser att det viktigaste är att hitta rätt risknivå och sedan hitta en fond som kan fördela innehavet på rätt marknader, det som i branschen kallas för att allokera mellan olika tillgångsslag och marknader. Min tro är att det går att skapa god avkastning på sina investeringar genom att allokera mellan de breda tillgångsslagen aktier och räntor. Den viktigaste frågan för varje investerare att ta ställning till är hur man väljer att fördela sitt kapital mellan olika tillgångar. Hur stor del ska jag äga i aktier? Hur stor del ska jag äga i räntor? Det är svårt för oss vanliga människor att själva byta fonder och hitta rätt marknader efter den risk man är villig att ta på sitt sparande. Det är här blandfonder är så bra. I en bra blandfond får du som sparare allokeringen på köpet. Är förvaltaren skicklig får man dessutom avkastning genom att sparandet förvaltas på rätt marknad vid rätt tillfälle.

  Spelar då priset inte någon roll? Naturligtvis, jämför man två fonder allt annat lika är ju priset det som sedan avgör vilken fond som ger bäst avkastning. På Monyx arbetar vi hela tiden med att sänka den totala kostnaden. Till exempel försöker vi handla i fonden så billigt som möjligt, vilket ger mer till spararen.

  Som förvaltare handlar det om att generera så mycket avkastning som möjligt till rätt risk. Det gör man genom skickliga förvaltare, bra modeller och ett bra pris. Och lyckas man blir det lite som strömmingsflundra med potatismos - gott och till ett bra pris på de flesta restauranger.

  Johan Wagman
  VD på Monyx