• 12/12/2016

  Hur gör man när det är dags att gå i pension?

  Många fondsparare som sparar till pensionen och som närmar sig pensionsåldern har praktiska frågor om hur man går tillväga inför pensionen. Därför frågade vi Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten som är expert på området och som år 2014 utsågs till Årets pensionsspecialist.

   

  Vad gör du på Pensionsmyndigheten?
  Jag är talesperson för Pensionsmyndigheten i konsumentfrågor. Det innebär att jag pratar pension nästan jämt, förbereder intervjuer, läser/rättar artiklar, svarar på mail, föreläser, bloggar, twittrar, deltar i arbetet kring Pensionsmyndighetens olika kampanjer och analyser med mera.

  Hur länge har du arbetat på Pensionsmyndigheten?
  Jag har jobbat här i två olika omgångar, totalt är det snart 6 år.

  Vad bör man tänka på när man närmar sig pensionen?
  Att förbereda sig i tid. Börja med att logga in på minpension.se (ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen) och laborera med olika uttagsåldrar, så att du får en hyfsad uppfattning om hur mycket du kommer att få i total pension. Glöm inte bort att även se över vilka utgifter du kommer att ha som pensionär. 

  Hur gör man praktiskt när det är dags att gå i pension? 
  När det gäller den allmänna pensionen, alltså den del av pensionen som du får från Pensionsmyndigheten, så måste du alltid ansöka om den oavsett ålder. Ansök gärna 2-3 månader innan du vill ha pensionen utbetald. Om du har en tjänstepension, den del som din arbetsgivare betalar, så börjar den i de flesta fall betalas ut automatiskt vid 65 års ålder. Vill du ta ut den tidigare eller skjuta upp uttaget så måste du meddela det/de tjänstepensionsbolag du har. När det gäller privat pensionssparande så krävs det i de flesta fall en ansökan för att ta ut den. När du väl har börjat ta ut din tjänstepension och ditt privata pensionssparande så kan du inte ångra dig, det kan du däremot göra när det gäller den allmänna pensionen.

  Vad sker efter att man har fyllt 65 år? 
  Antingen börjar tjänstepensionen att betalas ut automatiskt eller så meddelar du tjänstepensionsbolaget att du vill skjuta upp uttaget av pension. Allmän pension börjar inte betalas ut automatiskt. Om du inte har ansökt om den före eller vid 65 års ålder så väntar vi med att betala ut den tills vi får en ansökningsblankett från dig. Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) så har du rätt att jobba kvar fram tills 67 års ålder. 

  Kan jag logga in på pensionsmyndigheten.se för att se min totala pension? 
  Ja det kan du göra, du kan även logga in direkt på minpension.se.

  Vilka övriga frågor brukar du få?
  Fler och fler vill börja trappa ner innan de ska gå i pension, de vill alltså jobba deltid det sista året/åren innan de pensionerar sig. Då är det bra att kolla upp med oss på Pensionsmyndigheten och även med tjänstepensionsbolagen hur det skulle påverka pensionen. Att gå ner i deltid är alltid en överenskommelse med arbetsgivaren.  

  Vilket är ditt bästa spartips? 
  Det bästa sättet att höja sin allmänna pension är faktiskt att jobba något eller några år efter 65 års ålder, om man har möjlighet och vill såklart. Då ökar pensionen, skatten är lägre både på pension och inkomst och du får en inkomst under fler år. Annars är ett sparande på ett investeringssparkonto, i en global aktiefond som kostar max 0,4 procent i avgift, ett bra alternativ om man ska spara till pension. Kombinera gärna med att amortera på eventuella bolån.

  Vilka är de vanligaste frågorna du får som Pensionsexpert? 
  Hur mycket får jag i total pension per månad efter skatt? Kan jag välja att ta ut den allmänna pensionen, och sedan stoppa utbetalningarna? Varför kan jag inte stoppa utbetalningarna från tjänstepensionen? Finns efterlevandeskydd och hur fungerar de? Var hittar jag information om mina tjänstepensioner? Varför utbetalas tjänstepensionen automatiskt och inte den allmänna pensionen? Kan jag jobba samtidigt som jag tar ut pensionen? Kan jag ta ut pensionen i delar och/eller på kortare tid?


  Tack för pratstunden!