• 5/29/2015

  Monyx deltog i schacktävlingen "Näringslivet tillsammans med Förorten"

  På Schackakademiens tävling i Gallerian i Stockholm den 29 maj spelade Mikael Kadri från Monyx med skolbarn från Kvarnbyskolan i Rinkeby. Första matchen i partävlingen, som slutade oavgjort, spelade Mikael och Guleed, som har spelat schack i ett års tid. 

  Mikael Kadri som till vardags är kapitalförvaltningschef på Monyx har spelat schack sedan 6 års ålder. Han älskar schack och vill genom att delta i dagens schacktävling hjälpa till att sprida och lära ut denna roliga sport. "I schack tränar man på att ha en plan, en strategi vad man vill uppnå med sitt drag. Schack har hjälpt mig att tänka strategiskt, och förutse vad motståndaren kan göra", säger Mikael Kadri. 

  Tävlingen är en uppvisningsturnering för att visa de fina sidorna med schack, det vill säga att alla kan spela och mötas oavsett bakgrund, kön, ålder, språkkunskaper eller spelstyrka. Det var 16 skolbarn som deltog i tävlingen och 16 näringslivstoppar. Enligt Jan Wikander som är ordförande i Stockholms Schackförbund är intresset för schack på stark uppgång i Sverige mycket tack vare att skolorna har infört schack-fyran. Och internationellt är schack en stor sport, inte minst i Ryssland. 

  Spelformen är en parschacksturnering vilket innebär att varje vuxen näringslivsrepresentant paras ihop med ett barn från Kvarnbyskolan i Rinkeby och sedan gäller vartannat drag utan att konversera sinsemellan om partiet! Digitala schackklockor kommer att användas och betänketiden är 5 minuter plus 5 sekunder per drag. Går tiden ut har man förlorat.

  Schacktävlingen är i World Cup format med ett gruppspel och sedan går de bästa från gruppen vidare till en semifinal och sedermera final.