• 4/16/2015

  Krönika april 2015: Hur sparar man bäst till pensionen?

  Jag vet att jag måste spara till min pension, men det är svårt, tråkigt och ligger långt fram i tiden. Så tänker de flesta svenskar i arbetsför ålder, i alla fall enligt de undersökningar som görs. Och visst är det så. Vi måste spara, inte minst med tanke på att vi lever längre och vi är piggare långt upp i åldrarna.

  Problemet är inte att det är ont om goda råd, utan snarare att alla som ger råden talar för sin egen sak. Även jag såklart som vd för ett bolag som är specialiserad på fonder för pensionsändamål. Med den vetskapen ska jag i alla fall försöka ge några råd. 

  För det första börja spara. Sparar du 2 000 kronor per månad från 45 års ålder har du 1 miljon kronor vid 65 års ålder om du haft en snittränta på 6 procent. 

  För det andra spara smartast möjligt. Tjänar du 40 000 kronor eller mer kan löneväxling vara en bra idé, då växlar du lön mot framtida pension. Det finns flera fördelar med det, bland annat brukar arbetsgivaren skjuta till cirka 7 procent av inbetalt belopp som extrapremie, då det är så mycket billigare för företaget med pensionsinbetalningar än lön. Dessutom finns stora möjligheter att du har lägre skatt som pensionär. Tjänar du mindre än 40 000 kronor är mitt tips en kapitalförsäkring som betalas ut månadsvis när det är dags för pension. 

  Det tredje tipset är att spara lite mer kortsiktigt på ett ISK-konto, där du som har bolån passar på att spara i en aktiefond när räntan är på rekordlåg nivå. Om, eller snarare när räntan stiger har du möjlighet att använda sparandet till en större amortering som ger dig en lägre räntekostnad när du går i pension. Naturligtvis måste man vara medveten om risken att spara i en aktiefond.

  Just risk handlar mitt fjärde tips om. Välj rätt risk i ditt sparande. De senaste åren har allt handlat om kostnaden för sparandet och visst är det riktigt att priset för förvaltning spelar roll, men rätt risk vågar jag påstå i de flesta fall är ännu mer avgörande för ditt sparande. Lägg ner lite tid på att välja rätt risk när du startar ditt sparande. Tänk igenom hur långt du tror du har till pension och hur du tror du ska ta ut pensionen, helst även hur länge. I de flesta fall blir spartid och utbetalningstid längre än 20 år och då tycker jag att man ska vara beredd på att kapitalet kan gå upp och ner i värde. Att själv försöka pricka toppar och bottnar är inte bara svårt utan dumt, då det historiskt sett bara leder till feltajmade beslut. 

  Nu ska jag precis som alla pensionsexperter och siare avsluta med att tala lite i egen sak. Vi på Monyx har just tänkt på risken. Monyx fondförvaltare arbetar fokuserat med att placera våra kunders sparande för att maximera möjligheten till hög avkastning utifrån fondernas risknivå.

  Johan Wagman
  Verkställande direktör